Veelgestelde vragen
Nee, leeftijd is geen toelatingscriterium. Elk jaar weer starten er dan ook mensen van verschillende leeftijdsgroepen
Ja, mits ze aan de toelatingseisen voldoen. Diploma’s behaald in het buitenland worden door een bevoegde instantie van het ministerie van VWS, het NUFFIC, vertaald, gewogen en ter beoordeling aan de Zuyd aangeboden. Hieruit volgt een bindend advies over voldoen aan de toelatingseisen of een eventuele deficiëntie.De kosten voor de opleiding Verloskunde zijn divers. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar Kosten opleiding.
In één opzicht zijn de meeste Belgische opleidingen gelijkwaardig: ze voldoen aan de eisen die het BIG-register stelt. Een belangrijk verschil is echter dat de Nederlandse opleidingen je specifiek opleiden voor het zelfstandig kunnen doen van bevallingen, ook in de thuissituatie. Daarnaast ben je met een Nederlands diploma ook toegerust voor het werken in de “tweede lijn” (ziekenhuis). Belgische verloskundigen (vroedkundigen) werken voornamelijk in het ziekenhuis, onder supervisie van een gynaecoloog. De Nederlandse verloskunde is gericht op de Nederlandse situatie en heeft de status van medisch professional. De Nederlandse opleiding is een 4 jarige opleiding op HBO-plus nivo i.t.t. de Belgische opleiding welke 3 jaar duurt.
Ja, maar je moet wel deelnemen aan de selectieprocedure.
Je dient wel rekening te houden met het betalen van instellingscollegegeld.
Je hebt een biologie- of scheikundedeficiëntie. Die kun je opheffen door een aparte cursus te doen, bijvoorbeeld in de zomer voorafgaand aan het eerste jaar van de opleiding Verloskunde. Er zijn hiervoor speciale onderwijsinstellingen zoals het Boswell-instituut of de voorbereidingscursussen van de Open Universiteit. De deficiëntie moet vóór aanvang van het eerste studiejaar opgeheven zijn.
Dat ligt aan je reistijd en je verdere persoonlijke voorkeuren. De onderwijsgroepen, colleges en toetsen beginnen meestal om 8.30 uur of uiterlijk 9.00 uur.
De opleiding doet een groot beroep op je eigen initiatief en zelfstandigheid en bestaat voor een deel dan ook uit onbegeleide studieactiviteiten, in werkgroepen of individueel. Met name voor die activiteiten maakt het verschil of je dichtbij of ver weg woont. Realiseer je wel dat reistijd afgaat van de beschikbare studietijd. Studeren in de trein komt er niet van.
De stages zijn een ander verhaal. Het is niet altijd mogelijk om een stage in de buurt van waar je woont te plannen. Dat is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van je huidige woonplaats, want de opleiding bestaat voor zo’n 50% uit stages.
Ja, voor hen geldt hetzelfde als voor inwoners van de EU.
Het is alleen te doen als je een goede en permanente opvangregeling hebt voor je kinderen gedurende de vier jaren van je opleiding. Daarnaast moet ook een aantal andere praktische zaken, bijvoorbeeld op financieel gebied, goed geregeld zijn binnen je gezin.
De drie hbo-bachelors Verloskunde in Nederland leiden allen op tot hetzelfde beroep: verloskundige. Er wordt veel samengewerkt en overlegd tussen de opleidingen onderling, maar ook met bijvoorbeeld de beroepsvereniging van verloskundigen (KNOV). Het belangrijkste verschil is de onderwijsvorm. Maastricht hanteert het zogeheten ProbleemGestuurd Onderwijs (PGO). De opleidingen in Amsterdam, Groningen en Rotterdam hanteren de vorm van Thematisch onderwijs. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer verschillen, maar ook veel overeenkomsten. Meer informatie vind je op de websites van de opleidingen. Deze kun je o.a. bereiken via de gezamenlijke website van de opleidingen.
De opleiding Verloskunde gaat uit van een studielast van 40 uur per week. Een fulltime baan ernaast is niet mogelijk. Daarvoor is eenvoudigweg geen tijd. Een weekendbaantje of iets meer kunnen de meeste studenten wel aan. Zelfdiscipline is in dit verband het sleutelwoord. Realiseer je wel dat ongeveer de helft van de opleiding uit stage bestaat en dat die door het hele land kan plaatsvinden.
Nee, de hbo-bachelor Verloskunde bestaat uitsluitend als voltijdse opleiding.
De kosten voor de opleiding Verloskunde zijn divers. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar kosten opleiding.
Voor geïnteresseerde studenten biedt de AVM de mogelijkheid om een dag mee te lopen op onze opleiding. Meer informatie en aanmelden van een van deze proefstudeerdagen lees je op deze pagina over activiteiten.