Samen voor Gezondheid I: positieve start voor aanstaande moeders en kinderen
In dit onderzoek hebben we samen met eerstelijns verloskundigen en de Jeugdgezondheidszorg een aanpak ontwikkeld en geëvalueerd voor de signalering en doorgeleiding van zwangere vrouwen in kwetsbare situaties. Dit heeft geleid tot een herziene digitale psychosociale en medische anamnese en werkafspraken voor één aanspreekpunt bij de Jeugdgezondheidszorg in de vorm van een JGZ-coördinator. Door adequate signalering en de inzet van de juiste ondersteuning ontvangen zwangere vrouwen in kwetsbare situaties passende zorg.
Klik hier voor meer informatie over dit lopende onderzoek.
Samen voor Gezondheid II
In dit vierjarig onderzoek hebben we de kennis uit Samen voor Gezondheid I en andere regionale projecten in Zuid-Limburg en Groningen doorontwikkeld tot een integrale ketenaanpak voor het signaleren, doorgeleiden en ondersteunen van zwangere vrouwen in kwetsbare situaties. Dit hebben we gedaan in co-creatie met alle relevante partners in geboortezorg, publiek domein en sociaal domein. De integrale aanpakken zijn geïmplementeerd in de Verloskundige Samenwerkingsverbanden in Zuid-Limburg en Groningen en worden geëvalueerd op implementatieproces (bereik en gebruik) en op impact op perinatale moeder- en kinduitkomsten en op gezondheid en welbevinden van ouders. Ook in dit project werken we samen met vele landelijke en regionale samenwerkingspartners, waaronder de Academie Verloskunde Groningen.
Klik hier voor meer informatie over dit lopende onderzoek.
Samen Beslissen met (aanstaande) ouders afgestemd op gezondheidsvaardigheden
Hoe kunnen we zorgverleners in de geboortezorg beter toerusten om het proces van Samen Beslissen af te stemmen op de gezondheidsvaardigheden van aanstaande ouders? Die vraag beantwoorden we in dit project. Hiervoor hebben een interventiepakket ontwikkeld, bestaande uit eindproducten uit de voorgaande projecten gezamenlijke besluitvorming (2016-2018) en ZANGG-gezondheidsvaardigheden (2022-2024). Deze eindproducten hebben we iets aangepast en aangevuld met actuele kennis en geïmplementeerd en geëvalueerd in acht verloskundig samenwerkingsverbanden (VSV). Alle (klinisch) verloskundigen en gynaecologen in de VSV's kregen de mogelijkheid om deel te nemen aan een e-learning, een fysieke scholingsdag en een online intervisie. Ook gebruikten ze de onderdelen van het interventiepakket in de dagelijkse praktijk en evalueerden ze die met behulp van vragenlijsten en interviews. Op die manier geven we samen met het Amsterdam UMC, alle zorgverleners, (aanstaande) ouders en projectpartners een landelijke impuls aan gepersonaliseerd Samen Beslissen in de geboortezorg.
Klik hier voor meer informatie over dit lopende onderzoek.
ZANGG: Zorg Afstemmen op Gezondheidsvaardigheden in de Geboortezorg
Hoe kunnen verloskundigen en kraamverzorgenden mensen met lage gezondheidsvaardigheden beter signaleren, zodat zij hun zorg hierop kunnen afstemmen en ouders beter kunnen begeleiden? In dit tweejarig project hebben we samen met eerstelijns verloskundigen en kraamverzorgenden de CHAT-geboortezorg ontwikkeld en geëvalueerd. Dat hebben we gedaan in een iteratief proces van ontwikkelen, evalueren en weer doorontwikkelen. De CHAT-geboortezorg is een handige tool voor in de spreekkamer of in de kraamperiode om met behulp van vragen en observaties een inschatting te maken van de gezondheidsvaardigheden van aanstaande ouders op vier domeinen.
Klik hier voor meer informatie over dit afgeronde onderzoek.